Mit csináljak, olyan rémisztő rajzot csinált? Erős piros és fekete színekkel egy csúnya, mérges alakot rajzolt. Azt mondta ő a gonosz, aki néha itt van. Figyel és nem csinál mást, de nem jó amikor figyel. Hátborzongató volt, pedig csak egy rajz. De a hangja, ahogy mondta, másként csilingelt. Nem is tudom, most mit tegyek. Talán nem kell vele foglalkozni. Majd kidobom a rajzot és el is felejtjük ezt a képet. Vagy nem.

Érthető, ha az első alkalommal, amikor gyermeked ilyen alakokról készít rajzot, hogy te nem tudsz vele mit kezdeni. Lehet csak egy rossz álom képeit rajzolta meg. Vagy épp a suliban ez volt a téma és ki kellett magából rajzolnia. Esetleg a fantáziavilága túl nagy. De az is lehet, hogy valóban azt tapasztalta, amit lerajzolt! Ilyenkor érdemes kicsit beszélgetni a képről. Hogy mesélje el, mit is rajzolt, hogy történt az eset, amit tapasztalt? Milyen érzések voltak benne, nem félt e, és mit csinált? Ezekből tudni fogod, hogy csak egy kitalált történetet alkotott papírra vagy a saját tapasztalatát.

Ha saját megtapasztalás volt, érdemes lakást tisztítani és védelmet tenni a gyermekre, mert egy démoni látogatás nem jó hír.

(Lépj be csoportunkba és mesélj a saját gyermeked élményeiről! Közösen többet tudunk.)

Nem is érted miről beszélek? Neked ez még idegen és új? Elfogadom, hisz a gyermek „dolgai” miatt most kicsit nyitottá váltál a láthatatlan világra, ami nem megfogható, de valami mégis lehet benne.

Ne ijedj meg, azért mert nem tudod a megfelelően kezelni ezt a témát. Csak legyél nyitott és figyeld a gyermeked. Idővel kiderül, hogy gyermeki fantázia vagy tényleg tud, lát valamit az a gyermek.

A megérzések és apró finoman megjelenő félelmek mind jelzések számodra. Amiket tapasztalsz, max nem foglalkozol vele. Most a gyermeked mutat számodra új világot, ami nagyon furának és idegennek tűnhet, de a lelked mélyén érzed, hogy valóságos. Csak rá figyelj, és ne legyints rá, még akkor se, ha egyáltalán nem hiszed el.

Az ő stabilitásához és ahhoz, hogy a „látása”, finomérzékelése megmaradjon, fontos, hogy támogasd és ne kioltsd belőle ezt a tudást. Az életben hatalmas segítség lesz neki, amikor tudja, hogy a megérzéseire hallgatva csakis jól tud dönteni, hogy tudja mikor szükséges védelmet kérnie vagy épp, hálásan megköszönheti a segítséget, amit kapott. Nagy kincs ez, ne engedd elveszni.